Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
39
43778a2685090fcefb9eed7f277843fc
Tillbaka

Bandystaden Uppsala har i dagarna besök från östeuropeiska breddgrader.

Ungersk bandy har enligt Andras gått framåt på senare år även om det är svårt att få folk intresserade.

”Nästan ingen i Ungern vet vad bandy är. Vi försöker på olika sätt promota bandyn i Budapest men det är svårt. Det finns dock ett stort intresse för skridskoåkning då det alltid är mycket folk på allmänhetens åkning”

När Andras säger allmänhetens åkning är det inte samma sak som en fredag kväll nere på Studenternas bana 2. Varje dag är det ”public ice” på Varosliget ice arena, bandybanan som ligger mitt inne i Budapest. Den aktivitet och energi som finns på denna is saknar motstycke i Sverige och kanske övriga världen.

”För några år sedan var det alltid runt 5000 personer på isen samtidigt. I dagsläget är det runt 1000 personer som åker skridskor under allmänhetens åkning” berättar Andras.

Trots ett intresse av skridskoåkning är det alltså ingen lätt uppgift att få fram nya bandyspelare till det ungerska landslaget. Det finns bara tre bandyklubblar i Ungern, Rangers SE, Budapest BC och P.T.T.E. I egenskap av tränare för landslaget får Andras jobba hårt för att hitta nya spelare.

”Jag har i dagsläget 40 spelare som är aktiva. 18 av dessa skall åka med och spela VM i Moskva. Vi skulle behöva lite fler spelare för att utveckla bandyn ännu mer. Det positiva är att vi i år tränar på is 3 ggr i veckan med landslaget vilket är betydligt mer än för några år sedan”

Uppsala BOIS damlagstränare Fredrik Asplund tog förra veckan med sig Andras till en damlagsträning. Just Uppsala BOIS damer var på besök i Budapest för ett år sedan och gjorde uppenbarligen ett stort intryck eftersom Ungern nu även har ett damlandslag i bandy.

”Vårt damlag har varit igång sedan ett år tillbaka vilket är oerhört kul. De ska faktiskt åka till Sverige och dalarna för att och spela Dam-VM i februari. Tjejerna är verkligen ambitiösa och tränar hårt. Problemet är för dem precis som för herrlaget att vi inte har några lag att möta. Uppsala BOIS damer var och är en stor inspirationskälla för vårt damlag och jag hoppas att jag kan hålla kontakt med Fredrik så att vi kan arrangera fler matcher mot varandra”

Andras betonar att det viktigaste är att bygga en fungerande organisation runt bandyn i Ungern. Det skulle göra att bandyn kan säljas mer som sport vilket i sin tur skulle genera i fler spelare.
Det är ordförande i Sirius bandy Jan Sjonemark som tillsammans med Andras bestämde att han skulle komma över till Sverige och Uppsala i två veckor. Jan som har ett förflutet som ungersk förbundskapten i bandy. Tanken var främst att Andras skulle få vara mycket på is och förbereda sig inför VM. Även få en bild av hur vi jobbar runt bandy i Sverige vad gäller organisation och utveckling.

Andras har gjort träningar med lag som Uppsala BOIS, GH Bandy, Sirius/UNIK mf. Han har även varit med och hjälpt undertecknad med verksamheterna BandyKul och Bandyfritids. Så vad har då vår ungerska vän fått för intryck av bandyn i Uppsala?

”Uppsala verkar vara en väldigt trevlig stad. Otrolig bra med två konstfrusna banor på Studenternas vilket gör att träningsmöjligheterna blir bra. Träningarna har varit väldigt bra organiserade och det är kul att se så många på träningarna. Hemma i Ungern är det lite sådär vad gäller uppslutningen”

Särskilt kul tyckte Andras det var att träna med bandygymnasiet under ledning av IK Sirius lagkapten Pierre Roos.

”Det är bra för bandyn i Sverige att spelare kan få chansen att träna under skoltid. Pierre är också en mycket bra ledare för dessa killar”

På söndag flyger Andras hem till Budapest för att samla det ungerska laget för de sista förberedelserna innan det bär av till Moskva den 26:e januari. Alla 18 spelare samlas en vecka innan avresan i Budapest för att finslipa formen och få ihop gruppen. I laget finns två svensk/ungerska killar, Tomas Györi och Kristian Marosi som till vardags spelar i stockholmsklubben Norrtull. Väl i Moskva väntar matcher i B-gruppen mot lag som Holland, USA, Kanada och Lettland mf.

"Jag hoppas att vi kan göra en bra turnering. USA får gälla som favoriter. Det viktigaste för oss är att vi får spela bra matcher mot bra motstånd. VM kommer att bli en härlig upplevelse och ett sätt för oss att lära oss ännu mer bandy"

BandyKul önskar Andras och hans lagkompisar lycka till!

Text & bild
Erik Löhman
Projektledare BandyKul

Posten senast uppdaterad kl.

Annonser


51