Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
1217
450838c0807b77805f2c3656ef0f89cb
Tillbaka (UPD: )

Berglund; Dags att inse allvaret!

Jag vill synliggöra några viktiga frågor för oss i Sirius Bandy men också för svensk bandy i stort. Jag tänker på; spelarlöner, ekonomin i svensk bandy, vår ekonomi och våra sportsliga resultat de fem senaste säsongerna och inte minst den senaste säsongen. Dessutom vårens arbete och det nuläge vi för närvarande är i, samt Andreas Eskhults utspel i media.

Det är spelarnas marknad

Idag är det spelarens marknad, får man inte det man vill ha går man till en annan klubb. Och klubbarna ställer upp på att kontraktera spelare med pengar man ofta inte har. Det är också därför de flesta bandyföreningar inte mår bra. Vi har exempel på spelare som krävt dubbelt och tre gånger så mycket betalt än vad vi anser är skäligt. För att dra ett exempel; Våra publikintäkter på ca 1,2 miljoner på en säsong går till att täcka upp våra tre bäst betalda spelare inkl. sociala avgifter. Sedan har vi ca tretton spelare ytterligare, vi har ledare runt laget, anställda på kontoret, resekostnader och andra kostnader i verksamheten.

Vi har många ungdomsledare i alla våra lag som jobbar helt gratis. Vi har många föräldrar som betalar pengar från egen ficka för att få vara med i verksamheten. Vi har ett betydande antal funktionärer som jobbar helt ideellt i stor omfattning kring våra Elitseriematcher. Vi har en styrelse som jobbar ideellt som dessutom personligen tar ansvar för föreningens ekonomi. Varför säger jag det här?

Jo, i förhållande till den omsättning vi har så är spelarersättningarna för höga. Jag tror säkert att vi skulle behöva skära ca 30 % för att verksamheterna ska gå runt. I takt med att vi växer så kan vi sedan höja ersättningar och löner. Jag är inte emot att spelarna får bra betalt för det de gör, men det förutsätter att vi är lönsamma och att vi har pengar att betala ut.

Elitserien i bandy = 13 förlorare, en vinnare, och den som vinner är också förlorare

Hårddraget så ser verkligheten i Elitserien i bandy ut idag. Vad jag menar att de allra flesta klubbar bygger upp sin verksamhet för att vinna ett SM-guld. För höga kostnader gör att de flesta föreningar går back. Att satsa och vilja vinna, det är bra. Dock är viljan att vinna idag så stor att många föreningar inte tar ansvar för verksamheterna. Vilket innebär att man ser om sitt A-lag i syfte av att konkurrera om SM-finalen och SM-guldet.

Vi vill att ligan sätter tydliga ramar i hur Elitserieklubbarna ska förhålla sig till spelarersättningar, lönetak och andra viktiga frågor. Gemensamma frågor som stärker alla klubbar i syfte att skapa en sundare tillvaro för oss alla. Det handlar om en tydligare vision, en filosofi och kärnvärden som stärker varumärket Elitserien i bandy. Vi vill också att ligans styrning förändras så att ledningen för ligan har ett mer fritt utrymme att driva verksamheten framåt.
Det som är glädjande i det här samanhanget är att vår elitserieförening FSE med Peter Olsson i spetsen nu tagit det här på allvar och vi ser klara positiva tendenser att ligan vill skapa bättre förutsättningar för klubbarna och Elitseriens utveckling. Jag vill understryka att FSE tar det här på yttersta allvar. Vi i Sirius Bandy stöttar verkligen de tendenser vi nu tar del av.

Ungdom och talangutveckling

Satsningen på A-laget i klubbarna får ofta negativa konsekvenser för ungdomsverksamheterna. Den gånga säsongen fanns ca 300 licensierade spelare per åldergrupp i åldersspannet 13-20 år i hela Sverige. De ska fostras till morgondagens Elitseriespelare. Det är en hård konkurrens och utmaning bandyn har. I den tuffa konkurrensen så är det självklart att vi behöver lägga mer tyngd och kraft på att utveckla fler unga spelare. Vi har ett ansvar för bandyns framtid. Det här är en fråga som svensk bandy och Elitserien behöver ta tydligare ställning till. Ett exempel på vad jag tycker i den konkurrens som råder, så skulle ligan kunna fatta beslut om att en del av föreningens omsättning går till ungdomsverksamheten.

Sirius Bandy har startat från grunden med Bandykul tillsammans med UNIK, Bois och Danmark. Sedan har vi i Sirius Bandy börjat satsa mer på vår bredd- och elitsatsning. Sådana här saker tar tid. Men nu ser vi att det börjar dyka upp fler spelare med högre kvalité. Vi försöker skapa en miljö där våra ungdomar får mer och ännu bättre träning än vad de tidigare fått. Det handlar om att skapa en miljö där ungdomar utbildas och fostras metodisk och står redo att kliva in i A-laget.  

Vår ekonomi och våra sportsliga resultat de fem senaste säsongerna

Vi har trots slutspel gått back varje år med undantag för 2008-2009. Det året var ett speciellt år. Det var David mot Goliat. Det var 9 000 på läktaren. De tillfällena är inte många. Verkligheten är att A-laget de senaste säsongerna gått med förlust. Det räcker inte att gå till kvartsfinal, förmodligen heller inte att gå till semifinal på lång sikt. För ska vi vara ett stabilt semifinallag kommer vi behöva investera mer i spelarersättningar som spelarmarknaden ser ut idag. Med andra ord, att gå till slutspel räcker inte för att dra runt verksamheterna.

Just nu lever vi i en osund ekonomisk tillvaro. I företagsvärlden är det så, att är inte produkten tillräckligt attraktiv och försäljningen inte täcker kostnaderna så skär man på kostnadssidan. I bandyföreningar rättar man ofta inte ”mun efter matsäck”. Ofta är det kostnadsmassan som styr vad intäkterna behöver vara, och inte tvärtom. Det blir marknadssidans uppdrag. Vi har ökat marknadsintäkterna från ca 2- till 5 miljoner de senaste fem åren. Marknadssidan behöver också tid för att bli mer affärsmässig och behöver växa organiskt, liksom resten av föreningen.

Jag har sagt det förr, det var en fara med att vi lyckades så bra säsongen 2008-2009. Förväntningarna ökade, lönerna trissades upp, men det gick för fort för föreningen. Vi var inte där… Nu får vi ta smällen! Nu tycker marknaden att vi är sämre. Tabellmässigt så kan jag hålla med om det. Vi har rustat och sett över vårt ekonomisystem, vi har omorganiserat oss, vi har förberett och försöker vara med affärsmässiga, bl.a. att jobba med rätt och lönsamma processer i syfte att få vår verksamhet lönsam. Det här är delar som kommer att ge oss förutsättningar till att i framtiden spela SM-finaler, vilket är den del av vår vision. Vi har behövt lägga tid på de bakomvarande sakerna för att utvecklas. Det har fått konsekvenser för A-laget som gjort att vi bromsat upp utvecklingen och jag har personligen varit närvarande alldeles för lite. Det är jag medveten om och det har jag gett uttryck för flera gånger. Men saken är den att vi har gjort andra prioriteringar i syfte av att bli ett bättre bandylag, vilket alla kanske inte förstått?

Vi har med små resurser gjort bra saker. Vi har fem Elitseriesäsonger bakom oss. Vad vill marknaden egentligen ha? Att vi ska köpa SM-guld med pengar vi inte har? Är det en match vi ska ta? Det kan vi göra redan till den här säsongen om vi vill. Vi bara köper spelare, vi vinner SM-guld, går fortfarande med förlust och hoppas få en guldbonus som andra får av sina kommuner eller företag för att täcka upp förlusten och rädda verksamheten. Och kommer inte guldbonusen är det bara att lägga ner? Återigen, varför håller vi på?

Vi har spelat tre slutspel och jag har tydligt uttalat att vi släpar efter i rekryteringen av de kvalitetsspelare vi har behov av för att bli ännu bättre. Vi har inte pengarna, det har inte många andra heller. Men det köper ändå. Trots det har vi presterat på en förhållandevis hög nivå. M.a.o., laget har inte varit så bra som marknaden tror, däremot har vi gjort bra saker tillsammans under min ledning. Ekonomiskt vill jag också säga att efter 2008-2009, den enda säsongen vi har gått i vinst, städade vi undan en hel del skulder. Vi hamnade på ett blygsamt plus i det egna kapitalet. Marknaden verkar tro att vi har haft en guldgruva att köpa spelare för. Det är inte sanningen. Jag har önskat och jag önskar fortfarande att det finns människor eller företag som vill investera mer i oss för att stärka vår verksamhet.

Senaste säsongen

Utifrån den budget vi under förra hösten beslutade och när vi insåg det ekonomiska läget så kom styrelsen på förslag att sänka spelar- och ledarlönerna med mellan 20-30 % för att få verksamheten att gå runt. Vi stötte ett kraftigt motstånd från spelarna och styrelsen beslutade efter mycket om och men att fullfölja alla betalningar trots att vi tidigt såg att det kommer bli svårt att dra runt verksamheten. Vi har för hög kostnadsmassa. Den processen har bakom kulisserna påverkat verksamhet på ett betydande sätt. Just nu är vår ekonomiska situation är att förra verksamhetsåret ser ut att gå back 450 000: -, precis som vi såg i prognosen under hösten. Vi ser allvarligt på vår situation. Vi jobbar febrilt för att klara likviditeten och för att nå ett nollresultat för föregående år. Vi har två projekt som vi jobbat med hela säsongen som kan göra att vi fortfarande når ett nollresultat. I höstas hände dessutom något allvarligt i föreningen. Vi hade ett dataintrång och i stort sätt hela föreningens verksamhet gick upp i rök! Tänk er det; ungdomskoncept, marknad, kunder, information, avtal, bilder, film, dokument mm. Det hade sänkt vilket företag som helst i vår storlek, vi kämpade och har tagit oss så långt tillbaka som vi kan. Det innebar också att vi tappade marknadsintäkter. Det är också en anledning till att jag har lagt mindre fokus på A-laget.

Våren och nuläget

Vi jobbar nu aktivt och febrilt på många olika plan i föreningen. Ungdomsverksamheten ser väldigt ljus ut. Ungdomsledarna och vår ungdomsansvarige, Erik Löhman, gör ett riktigt bra jobb och sprudlar av entusiasm inför vad som väntas skall. Vi har lyft upp fyra talanger till vårt A-lag. Vi har tio A-lagsspelare kontrakterade. Rekryteringen pågår förfullt. Vi för dialog med sju ytterligare spelare varav vi avvaktar med några och jobbar mer aktivt med några. På ledarsidan är Olle Gabrielsson klar som en av tränarna för A-laget. Vi har just nu kontakt med flera potentiella ledare som kan komma att ansluta. Vi har även dialog med andra potentiella personer som kan bidra runt laget.

Vi försöker hitta ekonomiska lösningar vi kan ta ansvar för, att det vi lovar, ska vi också leverera. Vi har levt över våra tillgångar men vill inte göra det igen. Vilket har inneburit bl.a. att vi blivit tvungna till att senarelägga årets rekrytering med spelare och ledare till A-laget. Vi jobbar aktivt med att kunna betala ut förra årets ersättningar till spelare och ledare, under tiden när det är som svårast för en bandyförening likviditetsmässigt. Vi jobbar också aktivt med att attrahera en ny styrelse.

Media och andra verkar tro att vi mörkar någonting. Det är ingen sanning för oss. Vi går ut och kommunicerar saker när det hänt saker och när vi är klara. Skillnaden den här våren är att det har kommit ut saker innan saker och ting har varit klara. Så i det perspektivet så förstår jag att några av er där ute undrar. Men det är mitt svar.

Ledningsperspektivet

En central fråga i alla verksamheter och även för oss i Sirius Bandy är vem som ska leda verksamheten. Vilka är nyckelpersonerna och vilka ingår i kärnan som ska driva och utveckla verksamheten. Jag ser såhär på den frågan; Medlemmarna väljer utifrån årsmötet en styrelse som strategiskt och långsiktigt ska jobba med verksamhetens utveckling. Under styrelsen ska det finnas en operativ ledning som ska driva den dagliga verksamheten och rapportera till styrelsen om utvecklingen och viktiga beslut och förändringar.  Vi har en kärna, vi har en vision och filosofi som vi har drivits av i fem år. Och som bevisligen har gett betydande resultat. Som jag ser det är jag här av samma skäl som jag kom för fem år sedan. Jag är här för att Sirius Bandy ska bli Sveriges bästa bandyklubb på alla andra nivåer, men att vi ska göra det på vårt sätt. Och det är annorlunda. Det har jag förstått.

Beträffande Andreas Eskhult utspel i media

Vi har sedan en tid varit överens om en helhetslösning med Andreas innefattande att spela i A-laget, att bidra på marknadssidan och hjälpa till med rekryteringsjobbet. Utifrån det har han sedan en tid fått ett kontraktsförslag från oss. Han vill ha mer betalt. Vårt förslag är lagt utifrån de resurser vi har och utifrån den budget som är beslutad av styrelsen. Vi i ledningen och styrelsen tycker det är riktigt bra. Det borde finnas förutsättningar för att komma överens.

Jag har själv haft 22 500: - i månaden i fyra år på mer än heltid för att träna och coacha laget. Dessutom har jag ansvarat för rekryteringen av A-laget, jag stöttat upp och jobbat med ungdoms- och det blåsvarta konceptet på ungdomssidan, jag har stöttat styrelsen och ledningen med verksamheten i stort, jag har stöttat Kaveh Sarvari på marknadssidan i de strategiska marknadsfrågorna och varumärkesutvecklingen. Detta har jag gjort utan att ha begärt någon extra ersättning. Senaste året har jag haft högre ersättning utifrån att jag har klivit in i klubbchefsrollen också. Just nu pågår en diskussion om min ersättning utifrån de resurser vi har.

Att Andreas nu går ut i media och kommunicerar att han inte har något avtal, har jag ingen förståelse för. Jag tycker heller inte att det är acceptabelt utifrån hur vi jobbar i Sirius Bandy. Det är klart som sjutton att det blir konsekvenser av sånt. Det Andreas gör är att han använder media för att förhandla till sig ytterligare förmåner. Det är inte acceptabelt. Ingen är större än klubben, inte jag, inte Andreas Eskhult, ingen i styrelsen, och ingen annan heller. Det finns ju exempel på det här i idrottsvärlden som vi nyligen har tagit del av. Ingen är större än klubben. Det handlar om Sirius Bandy och föreningens framtid.

Avslutningsvis

Delar av vad jag nyss har nämnt lever vi i och brottas med dagligen.

Jag ställer mig frågan; Varför håller vi på? Vad är syftet? Vilka är drivkrafterna? Är det att vinna till varje pris även om verksamheten blöder?

Vi i Sirius Bandy har hela tiden försökt att jobba inifrån och ut. Att gå till oss själva. Varför? Vi har konsekvent jobbat framgångsrikt med vår vision och filosofi. Vi har på vårt sätt skaffat oss en position på marknaden som vi fått respekt för. Vi har ett ansvar att långsiktigt stärka Sirius Bandys framtida utveckling. Vi vill vinna med en hållbar och sund verksamhet.

Frågan är vad ni vill?

/Magnus Berglund
Klubbchef, Sirius Bandy

Posten senast uppdaterad kl.

Annonser


51