Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
784
7f7b451db43c64d690f6bed564e327ef
Tillbaka (UPD: 2011-02-11 14:22:28)

Dramatisk vinst på Zinkensdamm

I november möttes de båda lagen på Studenternas, vilket slutade med att Sirius då blev mer eller mindre utspelade av Hammarby. Men nu pekade formkurvorna i en annan rikting, Sirius kom från tre raka segrar, medan Hammarby har gått segerlösa så länge som sedan 6:e januari.  Hammarby började ändå matchen mest övertygande, med hög press satte man Siriusförsvaret ganska omgående under tryck. Sirius anfall kom inte lika ofta, men ställde till med oreda när de väl kom – ofta genom Mickelsson eller den för dagen vikarierande halven Patrik Johansson. Och det var genom dessa båda som ledningsmålet kom i 19:e minuten, då Johansson försökte sig på en genomåkning och blev upphakad i straffområdet. Mickelsson fick förtroendet och satte säkert 1-0 bakom Hedberg i Hammarbymålet. 2-0 kom bara minuterna senare och var en delikatess – en smekpassning från Sirius assistkung Fall friställde Wiberg som lassade in bollen.

Matchbilden bestod trots Siriusledning, d.v.s. Hammarbypress med jämna avbrott för farliga genomåkningar från Siriushåll. Så i den 40:e matchminuten drabbades Sirius av en kvartett olyckliga domslut som mycket väl hade kunnat avgöra matchen till de blåsvartas nackdel. Först friades en straffsituation då Mickelsson fälldes i Hammarbys straffområde. På den efterföljande kontringen reducerade Lasse Karlsson för Hammarby från mycket misstänkt offsideläge. Palaver och protester följer, varpå Håkan Kyller efter någon slags uppgörelse med Patrik Nilsson tilldöms grovt matchstraff, ett domslut som ingen riktigt kunde förstå varifrån det kom. Och som lök på laxen fick Mickelsson dessutom en 10-minutare för protest. Tufft läge, minst sagt! Berglund tog en time out för att lugna ned känslorna, och Sirius kunde trots allt spela av de återstående minuterna och hålla sin ett-målsledning.

”Vi gick ut i halvtid och skrek av oss rejält för att få ur oss känslorna", säger Pierre Roos. "Det kändes ju som ett hån att få alla de där domsluten emot oss på så kort tid. Men sen bestämde oss för att gå ut igen och fortsätta som i första halvleken och ta tillbaka kontrollen över matchen.”

Mardrömsavslutningen på den första halvleken avlöstes av en mardrömsinledning av den andra halvleken. Hammarby fick en hörna efter bara någon minut som ”X:et” Erixon stänkte upp i nättaket, och så var det kvitterat. Vad som nu egentligen hände är svårt att förklara. Samtliga åskådare på Zinkensdamm, såväl hammarbyare som siriussupportrar, hade nog förväntat sig att hemmalaget nu skulle gå ifrån. Men Sirius ville annat, och en kvart senare hade man gjort tre mål på ett närmast paralyserat Hammarby. 3-2 kom efter en smörpassning från Kalle Spjuth som, naturligtvis, Mickelsson förvaltade på bästa sätt. 4-2 var brutalt snyggt, Mickelsson tog emot en lyrboll från fall, bollade den på volley över liberon Englund, åkte runt och klippte in den i mål. 5-2 kom från en något mindre van målskytt, John Nilsson, som satte ett distansskott vid Hedbergs högra stolprot.

Hammarby lyckades aldrig hämta sig från denna trippelchock. Visserligen satte Patrik Nilsson ett typiskt Patrik Nilsson-mål genom en soloåkning från högersidan, och visserligen fick Sälen jobba ganska hårt för lönen. Men Hammarby lyckades faktiskt inte hota på allvar särskilt ofta. Tack vare en vältajmad och onödig utvisning på David Pizzoni-Elfving utjämnades numerären på slutet av matchen, och därigenom kunde Sirius slutgiltigt punktera matchen genom en kontring som Eskhult satte i mål, och passningen kom återigen från Lars Fall. Hammarbys fastställde slutresultatet till 4-6 på en övertidshörna, men då var det redan avgjort.

Sedan Håkan Kyllers återkomst har Siriusförsvaret varit kassaskåpssäkert, och just därför kändes det extra oroligt när Kyller tvingades lämna i förtid igår. Men den nykomponerade backlinjen, med Hellqvist, Roos och Jansson-Hydling fungerade ju minst lika bra i den andra halvleken.

”Kyller har kommit in och givit oss stabilitet, och jag är grymt imponerad över hur han kan komma in och vara så bra direkt”, säger Pierre Roos. ”Men det är ju inte bara vi backar som försvarar heller. Det blir mycket enklare att spela försvarsspel när offensiven fungerar, när vi slipper försvara oss mot bolltapp mitt på planen. Då blir det lättare att spela försvarare, som det var igår.”

Den här matchen var en klassiker redan i den sekund det blåstes av – inte för att en seger mot det formsvaga mästarlaget i sig kanske är så otroligt fantastisk, men med all den dramatik som ägde rum på planen, och med den enorma moral som Sirius visade upp. Det är stenhårt om slutspelsplatserna, och Sirius är på inget vis där redan då det är tre riktigt svåra matcher som återstår. Men den respektlöshet, självförtroende och fantasi Sirius visade upp idag påminner om de redan klassiska upplagorna som stod för mirakelcomebacken -08, eller ”tio raka segrar”-sviten -09. Det bäddar för flera bandyfester på Studenternas innan vintern är över.  

Matchfakta:
Hammarby Bandy - IK Sirius 4-6 (1-2)
Hörnor: 7-4
Utv min: 2x10, 1x60 - 2x10
Publik: 2891

Målen:
18´ 0-1 Christian Mickelsson (straff)
21´ 0-2 Mattias Wiberg (Lars Fall)
38´ 1-2 Lars Karlsson (Robin Sundin)
---
46´ 2-2 Stefan Erixon (hörna)
54´ 2-3 Christian Mickelsson (Kalle Spjuth)
55´ 2-4 Christian Mickelsson (Lars Fall)
65´ 2-5 John Nilsson (Patrik Johansson)
74´ 3-5 Patrik Nilsson (Jesper Eriksson)
87´ 3-6 Andreas Eskhult (Lars Fall)
93´ 4-6 Lars Karlsson

/ Martin Erlandsson Lampa

Posten senast uppdaterad 11 feb 2011 kl. 14:22

Annonser


51