Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
144
07466a5de20a29b47e1e7d858740d302
Tillbaka (UPD: 2008-11-11 13:10:33)

Hemsidans skribent Lars Dahlström tycker till om Sirius

Fjolårssäsongen avslutade Sirius med kvalspel för att hålla sig kvar. För siriusfansen blev det en "resa" med många matcher av nagelbitarkarraktär och tabellräkning. Vändningen kom efter VM-uppehållet. Nu tror säkert många att Sirius hårdtränade under speluppehållet? Nej, inte alls. Sirius passade på att åka till Budapest och bada, gå på restauranger och ha allmänt trevligt. Jag tror att Magnus Berglund skulle kalla det för teambuilding. Därefter förlorade Sirius endast en match och det var mot Västerås i ABB-Arena. Men allt det här är historia nu. Pusselbitarna började falla på plats och Sirius kunde övertyga i slutskedet av säsongen.

Sirius har startat försäsongen mycket bra och gick till slutspel i Svenska Cupen. Vi spelade jämnt med Västerås, vann övertygande mot Kungälv samt besegrade Vetlanda i en jämnare och tuff match. Vetlanda är ju alltid Vetlanda och Västerås har tränat inomhus sedan augusti liksom Kungälv. Studenternas IP fick is några dagar innan cupen drogs igång, vilket gav laget 2 – 3 ispass på fullstor plan att spela ihop laget på. Om man ser till vilka lag som Sirius mötte får man nästa säga att det här var "dödens" grupp. Kungälv är visserligen nykomlingar i högsta serien men jag hade högre förväntningar på dem då de bland annat hade besegrat Motala i en träningsmatch strax före cupen. Sirius förlorade åttondelsmatchen mot Edsbyn men spelade jämt här. Med tre träningsmatcher kvar innan seriestart har Sirius besegrat Örebro, Falun och Skutskär samt spelat oavgjort mot ryska storlaget Jenisej. Därefter besegrades Hammarby med de övertygande siffrorna 7 - 2.

Träningsmatcher är alltid träningsmatcher och har föga betydelse men det har i alla fall rätat ut en hel del frågetecken. Spelet och Magnus Berglunds idéer kan man se mycket klarare nu. En hel del av framgångarna kan man också tillskriva Andreas Eskhult. Andreas stora bandykunnande inger respekt hos motståndarna, vilket gör att när spelet går genom Andreas så drar han på sig bevakning från ett antal motståndarspelare. Bieffekten av detta blir självklart, ytor. När passningen kommer från Andreas klubba har medspelarna ofta större ytor att spela på. Erik Sundin berättade tidigareför Hemsidan att han bara behövde åka "rätt" och ge Eskhult en ögonkast för att Andreas skulle servera bollen på klubbladet, vilket jag själv kunde se under Svenska Cupen då Erik gjorde tre mål efter att Andreas spelat fram. Magiskt!

På mittfältet har Sirius numera en tyngd som har saknats tidigare. Nyförvärvet från Selånger, Erik Sundin, är även han en mycket stark bollhållare. Som sagts tidigare har firma Eskhult – Sundin hittat varandra mycket bra under träningsmatcherna. Andreas har levererat den ena smörpassningen efter den andra till medspelare, som har kommit med fart och gjort mål. Alternativet är annars att Sirius får frislag långt framme på motståndarnas planhalva då motspelare har stoppat Andreas med ojusta medel. En eller ett par spelare gör självklart inte ett lag. Som lag har Sirius spelat övertygande. Att jämföra IK Sirius BK nu jämfört med tidigare år vill jag nämna att försvarsspelet har varit bland det bästa som jag någonsin har sett. Kapten Roos styr och ställer med bravur, mittfältet har numera flera starka bollhållare och med "rätt" bollar att jobba med kan anfallande spelare få bättre möjligheter att leverera mål.

Träningsmatcher

Sirius – Västerås 1 – 2
Sirius – Kungälv 6 – 0
Sirius – Vetlanda 4 – 1
Sirius – Örebro 4 - 2
Sirius – Falun 9 - 2
Sirius – Zorkij 2 – 2
Örebro – Sirius 2 - 4
Sirius – Finspång 5 – 3
Skutskär – Sirius 5 - 7
Västerås – Sirius 4-2
Sirius – Hammarby 7-2
Tillberga - Sirius 4-4


Det här talar för Sirius

- Magnus Berglund
Man kan inte bortse ifrån att Magnus kunnande och idéer om hur han vill att bandy ska spelas har satt sin prägel på laget. Mats Söderman är "genomföraren" som praktiskt mestadels arbetar med spelarna och laget. Ingen tvekan om att ledarstaben Berglund och Söderman har betytt mycket för laget liksom målvaktstränare Lindqvist. Magnus har också "utvecklingssamtal" med spelarna, vilket säkert ger en klarare bild av vilka förväntningar och målsättningar klubben, laget och den enskilda spelaren har

- Samspelt lag
Sirius har börjat att få ihop spelet, vilket resultaten från slutet av fjolårssäsongen speglar. Träningsmatcher brukar inte värderas speciellt högt men Sirius har ändå spelat ett antal tävlingsmatcher och de visar på ett stort självförtroende inom laget.

- Nyförvärv och motiverade spelare i truppen
Sirius har värvat spelare som motsvarar den utvecklingsfas som klubben är i. Något som har genomsyrat klubben i såväl motgång som i framgång, är den klubb– och laganda som klubben har. Stämningen bland spelare har alltid varit bra. "Gamla" spelare har höjt sig ännu ett snäpp och utvecklats. Det var länge sedan som Sirius har haft ett lika bra förberett lag inför en seriepremiär som inför just den kommande säsongen. Sirius

Det här talar emot Sirius

- Traditionen
Sirius är alltid nederlagstippade inför bandypremiären. Laget har åkt upp och ner i seriesystemet.

- Avsaknad av inomhushall
Många lag har numera en hall eller långt framtagna planer. I Uppsala finns det ännu ingen plan på när en hall kan stå färdig. För bandy på elitnivå är en hall en förutsättning

Spelarprofilerna

Ledargestalten – Pierre Roos
Vår kapten är ju alltid kapten och styr spelet bakifrån. Pirre har mångårig rutin och är en analytisk back, lugn och stabil. Pirre har ett bra skott och är också den som skjuter straffarna

Stjärnskottet – Jesper Bergelin
Jeppe kommer att få mycket speltid i Sirius mål den här säsongen och det kommer att ge honom en hel del matchrutin. Jeppe har en modern målvaktstil och täcker gärna skott. Konkurrensen om målvaktsplatsen kommer att sporra båda målvakterna och det känns mycket bra att Sirius har två unga lovande målvakter.

Matchavgöraren – Andreas Eskhult
Andreas har förmågan att hålla i bollen och få fram geniala passningar till spelare som inte har någon större uppvaktning och som kommer med fart. Andreas ger en tyngd på mittfältet och drar på sig många bevakare när han har bollkontroll.

Säsongstips/kommentar
Förhoppningsvis kommer Sirius att överraska många lag under årets säsong. Som trogen Siriussupporter är det självklart svårt att vara nyanserad och objektiv. Gå gärna och se Sirius spela bandy för att ni kommer att se ett Sirius som spelar ett varierat spel med spel efter isen varierat med lyrbollar från Werners klubba. Fortfarande spelas en bandy där individuellt kunnande får ett stort utrymme.

Posten senast uppdaterad 11 nov 2008 kl. 13:10

Annonser


51