Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
1031
cf209be51853e08cdb7b3ba284baeb4e
Tillbaka (UPD: 2011-11-25 11:36:49)

Intervju med Magnus Berglund

Hej Berglund. Hur är läget i Sirius Bandy?

- Jo, det är ett spännande och inspirerande läge. Jag har ett mångfaciterat uppdrag. I klubbchefsrollen har jag under sommaren och nu under hösten koncentrerat mig på andra delar än A-laget. Det handlar om att förbereda oss för att tydligare och mer bestämt ta nästa steg i vår förening. Att vässa organisationen, synliggöra nyckelpersoners roller inklusive beslutsrätter, och inte minst se över befintliga processer. Jag och vi har lagt mycket tid på analys. Nu behöver vi fatta beslut och prioritera de mest lönsamma processerna och dom som driver oss framåt. Vi står fortfarande inför många tuffa beslut, men dom är viktiga att ta om vi vill bli framgångsrika.


OK, Berglund. Utifrån din tränar- och coachroll. Hur ser du på försäsongen?

- Champions Cup gav oss en skön känsla och start på säsongen med flera tuffa matcher där vi synliggjorde föregående års spel. Utifrån våra förutsättningar så gjorde vi sedan den bästa World Cup på många år. På kort tid kom vi upp i nivå i närheten av fjolårsspelet.


Vi har nu spelat sju omgångar av Elitserien, hur ser du på starten?

- World Cup var en anledning till att starten av Elitserien med matcherna mot GAIS och Västerås blev lite av en baksmälla för oss. Jag tror både spelare och ledare övervärderade vår kvalité.
De senare fem matcherna mot Kalix, Edsbyn, Broberg, Vetlanda och Bollnäs så har vi periodvis spelat tillräckligt bra för att vinna alla dom matcherna. Då hade vi varit ett topplag. Skälet att vi inte knutit åt säcken är flera. Vi jobbar på att modifiera och förändra vårt spel, vilket behövs om vi vill vara med i ett kommande slutspel. Dessutom har vi några spelare och roller som vi behöver få ut mer av. Skadan på Håkan Kyller har också påverkat oss. Inte bara för att vi behöver Kyller som libero, det har också inneburit interna rockader i laget. Sist men inte minst. Enbart genom att vara effektivare på hörnor så hade vi haft 4-5 poäng till. Här förstår jag att folk undrar. Det vi kan göra är att bli så bra som möjligt med dom hörninslagare och skyttar vi har. Det jobbar vi på.
Med andra ord, om vi bortser från resultat så pågår det just nu en intressant utveckling av det här laget och vårt spel.  Det hoppas jag att omgivningen och vår publik någonstans ändå ser och uppskattar.


Du talar om förändring av spelet, berätta.

- För det första så är Elitserien så mycket tuffare nu. Det behöver vi själva och omgivningen vara införstådda med. Dom som har följt oss ser också att lagen spelar annorlunda än för några år sedan, inte minst mot oss. Generellt sätt så spelar fler lag med ett lägre försvarsspel. Det vi jobbar med är bl.a. att få med mer passningar över mittbanan, att växla och variera tempot och använda dom rena isytorna mer konsekvent. Hur vårt spel ser ut när vi är som mest effektiva den här säsongen, återstår att se. Nu talar vi om små nyanser som jag tillsammans med laget jobbar med. Vi söker det optimala spelet för den här säsongen, utifrån den kompetens vi har inom truppen. Min uppgift är att få det här på plats, inklusive att nyttja varje spelares kompetens till fullo. När vi är där, inte förr, då är vi återigen ett bra lag.


När vi ser dig på matcherna så är du på läktaren, men inte på bänken. Varför då?

- Det här är inget nytt, jag har gjort på liknande sätt alla säsonger jag varit i Sirius Bandy. Enligt mitt sätt att se det har det varit lyckosamt. Skälet den här säsongen är som jag nämnt tidigare att jag koncentrerat mig på verksamhetsfrågorna, de har varit högprioriterade. När jag jobbar som tränare och coach tar det all min tid och allt mitt engagemang, då finns det inte plats för någonting annat.
Dessutom är det inte bara spelarnas utveckling jag jobbar med, utan även dom ledare jag har runt omkring mig. Det är ett utmärkt tillfälle att dom får använda sin kompetens. Jag vill inte så i vägen för andras utveckling. Jag vill visa vägen. Mitt sätt att jobba är också utifrån ett helhetsperspektiv – ”It´s all about The Big Picture”. Jag mår bra av att under vissa perioder stå utanför och se helheten. Då ser jag alla viktiga detaljer, både dom som fungerar bra och dom som kan vara bättre, i syfte att få ut maximalt av mitt uppdrag, av laget och av varje spelare.  
Behovet av mig som tränare och coach är tydligare nu och jag kommer därför att kliva in mer aktivt. Förr eller senare kommer jag också att vara med på bänken, och det ser jag fram emot.Till sist Berglund, kommer vi ta oss till slutspel? Vi vet att du inte tittar i tabellen. Bara så du vet, vi ligger sist...

- Å fan, säger du det. Det är på tiden att vi börjar röra oss då...
Skämt åsido, det är riktigt, jag har inte tittat i tabellen men förstått att vi ligger i botten just nu. För mig är dock det intressanta att se hela Elitseriens 26 matcher och hur vi jobbar, hur vi utvecklas under resans gång. Det viktiga och själva pointen är faktiskt att efter säsongen känna att vi fått ut maximalt av det här laget och att vi spelat bra matcher och självfallet så många matcher som möjligt. Det är vad jag jobbar med. Jag är fortsatt lugn, trygg och harmonisk i det läget vi är.
Avslutningsvis, vi har tagit oss till slutspel tre år i rad för att vi har kämpat med den blåsvarta andan, klarat av svåra situationer och gjort bra saker tillsammans. Det är värden som fortfarande är, och kommer vara avgörande för oss.

Posten senast uppdaterad 25 nov 2011 kl. 11:36

Annonser


51