Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
808
37e71b3799c8a34ad4cfb2008fa0a351
TillbakaMagnus Berglund – Sirius tränare och coach efter den osannolika avslutningen med sex raka vinster och en biljett till slutspelet (UPD: 2011-02-23 15:22:35)

Magnus Berglund – Sirius tränare och coach efter den osannolika avslutningen med sex raka vinster och en biljett till slutspelet

Intervju med Magnus Berglund inför slutspelet

Hej Magnus, Hur har det sista veckorna varit?
-Vi har varit i utsatt läge och jag har koncentrerat mig mycket på att tillsammans med spelare och övriga ledare modifiera vårt spel efter de kvaliteter vi har. Jag har också lagt mycket tid på den individuella coachingen. Nu så här efteråt känns det berättigat då vi har spelat på en mycket hög nivå, inte minst de sista sex till åtta senaste matcherna.

UNT hade statistik på att blåsvart de senaste fyra säsongerna haft flest poäng jämfört med alla andra elitserielag just perioden efter VM-uppehållet. Är det era numera berömda teambuildingar som ligger bakom eller?
-Dom är en del i detta ja, men inte allt. Som jag sa alldeles nyss så ligger det ett hårt metodiskt arbete bakom. Det är helt medvetet och det finns en systematik i detta. Egentligen börjar den resan efter årsskiftet eller någon tid innan VM-uppehållet. I år markerade vi vändpunkten vid Tillbergamatcherna. Då såg vi tydligt att det inte skulle hålla utan ytterligare förändringar i våra roller, samtidigt som en modifiering av spelet behövdes. Under VM-uppehållet följde vi upp med aktiviteter som stärkte förståelsen för det spel vi då spelade, samt stärkte samhörigheten och inte minst den individuella spelarens självförtroende.

Den här gången fick spelarna coacha varandra i olika konstellationer. Syftet var att träna sig i att få andra än att prestera bättre, samtidigt som spelaren i fråga själv fick tillfälle att vara i centrumposition. Det mår alla människor bra av.  Det är inget hokus-pokus utan hårt konsekvent arbete. Och det är fantastiskt roligt. 
 


Hur ser du då på A-lagets prestationer när du summerar Elitserien?
-Jag tycker just nu att vi visat Bandystaden Uppsala att Sirius är att räkna med. Trots många svårigheter, med bl.a. skador på nyckelspelare, en ännu tuffare elitserie, fler lag som spelar taktiskt mot just oss dessutom en större yttre press med betydligt högre förväntningar, samt en ökad kritik mot både det blåsvarta spelet men också hur vi taktiskt spelar, har vi fortsatt att jobba på det vi tror på och återigen visat att det håller. Blåsvart levererar, blåsvart överraskar gång på gång och bjuder marknaden på något speciellt hela tiden. Blåsvart har också en annorlunda filosofi. Den står vi för. Vi hoppas fler och fler ser tyngden och poängen med den.

Och själva Elitserien?
-Vi låg ca sex poäng efter Vetlanda för inte så länge sedan, vi låg enligt de som tittar i tabeller på tolfte eller trettonde plats tror jag. Sedan gör vi en raketspurt och tar oss till slutspel. Vad mer kan vi begära? Jag tycker själv att det är fantastiskt.

Vi på läktaren har märkt att vissa spelare har utvecklats extra mycket under säsongen.
-Ja, va roligt att det märks. Jag låter spelare prova sig fram, eftersom jag vill hitta deras bästa kvaliteter. Det är också därför Sirius Bandy lyckas få spelare att prestera på hög nivå. Det finns i vår filosofi, vårt varumärke. Kommer spelare till Sirius Bandy sker individuell utveckling. Just nu ser vi spelare som Kalle Spjuth, Patrik Johansson, Johan Jansson Hydling som jag tycker är årets ”rookie”, Christian Mickelsson och Lars Fall för att ta några exempel som är under rejäl tillväxt.Du som coach har återigen legat lågt inledningsvis för att inte förrän efter årsskiftet börjat coacha på bänken. Varför väntar du så länge?
-Att jag väntar har med utvecklingen att göra. När vi behöver vara som bäst vill jag vara på bänken och coacha. Att spara både mig själv, laget och spelaren tills det verkligen behövs. Jag vill också att laget märker skillnad på de olika perioderna. Det är det som är den del av poängen. Jag tycker att vi under året fått till det riktigt bra tillsammans på ledarsidan. Jag tillsammans med Olle och Mats funkar bättre än någonsin. Olle tar steg framåt hela tiden och Mats står där robust, stabil som alltid. Linkan jobbar jättebra med Sälen och Jeppe. Sen har tillgång till Rosa vid vissa tillfällen. Alla i servicestaben gör dessutom ett kanonjobb. Stor eloge till alla!

Slutspelslottningen med Bollnäs i kvarten. Dina tankar?
-Oavsett vilka vi möter så är det bara att gilla läget. Vår tanke är att om och när vi är i slutspel så vill vi vara bra. Det räcker inte att vara i slutspel utan vi vill prestera, må bra och njuta av de här matcherna. Bollnäs är tillsammans med Sandviken de bästa lagen så i det perspektivet skulle Villa eller Edsbyn varit bättre. Dom är dessutom tydliga favoriter till SM-finalen. Trots detta är det inspirerande. Vi känner respekt men är inte tyngda av allvaret. Vår ambition är att spela så bra vi kan med ”mindsetet” att vi kan slå alla lag. Och vi vill spela så länge som möjligt. Det är vårt fokus. Det är också viktigt i ett slutspel att tänka matchserien, först till tre. Att klara av förluster och komma tillbaka, att aldrig ge sig. Hoppas att vi kan hålla fast vid detta.

Något speciellt mot just Bollnäs?
-Bollnäs är kanske just nu det tyngsta av alla lag eftersom de med Hellmyrs och Törnberg spelar så strukturerat. Det behöver vi vara extra förberedda på. Per Hellmyrs är en fantastisk bandyspelare, an av de mest kompletta som finns just nu. Laget kan spela både lågt och högt försvarsspel. Offensivt har de förutom de nyss nämnda ett antal finska VM spelare. Dessutom ett högklassigt försvar med Andreas Westh i spetsen. Att slå ut Bollnäs kräver extraordinära insatser, helt klart.

Har vi en möjlighet att nå SM-finalen. Vad säger du?
-Sakta i backarna. Hoppas inte för mycket.  Att ta sig till SM-finalen är svårt. Vi har dock stora mål och stora ambitioner. Tids nog är vi där. Just nu är det att spela så bra vi kan, med det blåsvarta krigarhjärtat. Vi hoppas på att skapa bra matcher och vinna så många som möjligt. Vi hoppas på att fylla Studenternas, och tillsammans med Västra Sidan skapa den goa atmosfär som bara vi i Uppsala kan.  Ja, men hoppas kan vi väl fortfarande göra, eller?
-Jo det är helt OK.  Bara det inte är ett krav. Tills dess får ni hoppas….

siriusbandy.se tackar för pratstunden och önskar lycka till i slutspelet. 
 

Posten senast uppdaterad 23 feb 2011 kl. 15:22

Annonser


51