Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
811
74f88330108cfc5c8ed1cba3925b99e2
TillbakaFoto: Kenta Jönsson (UPD: 2011-02-26 16:51:46)

Foto: Kenta Jönsson

Kvitterat i kvartsfinalserien

Det märks att det är två lag med respekt för varandra som möts i denna kvartsfinalserie. Liksom i den första matchen var det ”safety first” som gällde från båda lagen, och de fasta situationerna spelade en stor roll även igår. Hemmalaget började bäst. Det har redan skrivits spaltmeter om Sirius specialbevakning av Hellmyrs, men i den 8:e minuten slet han sig lös och kunde dribbla sig fram från egen planhalva ända till straffområdet, där han hakades upp och belönades med en straff. Bollnäs har haft sina problem med sådana under säsongen, men denna gång gjorde Liukkarila vad han skulle och gav Bollnäs ledningen.

Den första halvleken kan annars beskrivas som att Bollnäs hade bollen, men Sirius hade chanserna. Medan Bollnäs investerade många skridskometer i varje anfall kontrade Sirius smart när tillfälle gavs. Mickelsson hade två fina lägen från nära håll, medan Wiberg frispelad från halva plan lyckades lägga avslutet i stolpen. Sirius kvittering kom dock betydlig mer slumpartat, då Jakobsson slängde in bollen från högerkanten i straffområdet, vilket resulterade i ett präktigt självmål från Bollnäsförsvaret. Det tog inte många minuter efter att Wiberg tog revansch för sitt missade friläge. Mottagningen på Falls passning blev inte perfekt, men Wiberg lyckades kasta sig fram och sprätta upp bollen i krysset innan han själv kanade in i snövallen bortom målet.

Sirius avslutade halvleken bra och såg ut att ta initiativet i matchen. Hade det inte varit för en felblåsande linjedomare hade Sirius kunnat ta ledningen då Mickelsson frispelades, men så blev det inte. Istället blev den sista minuten en riktig olycksminut. Först fick Pierre Roos väldigt ont mellan benen i kamp om bollen nere vid kortlinjen, och blev liggande. På den efterföljande hörnan, och halvleken sista bolltouch, lyckades Bollnäs kvittera till 2-2, åter genom Per Hellmyrs.

Den andra halvleken fick en något annorlunda, ännu mer avvaktande matchbild, och ännu snålare med målchanser. Matchen stod och vägde, men Sirius ryckte åt sig initiativet en hörna som Mickelsson både ordnade och sköt i mål. Men därefter kom en kort men ödesdiger period i matchen där Sirius började slarva en del i defensiv och i uppspel, under vilken Bollnäs lyckades vända på steken. Först så tappade man bollen på egen planhalva, vilket gav Aaltonen ett bra skottläge som dock Säleby lyckades rädda. Men på den efterföljande hörna klippte Hellmyrs in kvitteringen. Bara minuterna senare var det dags igen, då Sirius igen tappade bollen i fel läge på väg uppåt, Hellmyrs slog en perfekt lyra till Aaltonen som fick flera meter till godo på sin försvarare, och så fick Bollnäs ledningen i matchen igen.
Sirius replikerade snabbt då Patrik Johansson dragit upp ett anfall, och Mickelsson kunde raka in returen efter ett skott av Spjuth. Men sedan var det dags igen, Sirius tappade bort Hellmyrs vid kortlinjen till höger om målet, denne spelade in till en helt ren Törnberg som fick fritt skottläge och återigen gav Bollnäs ledningen.

”Bollnäs är ju bra på hörnor, det var kanske att vi ville undvika det och därför släppte Hellmyrs i den situationen”, säger assisterande tränaren Olle Gabrielsson. ”Kanske borde vi gått hårdare på honom där, men det är ju sekundsnabba beslut det handlar om.”

Och den här gången orkade inte Sirius komma tillbaka. Inte blev det lättare av att lagets kortaste stubin, Niklas Hellqvist, åkte på en tiominutare med just tio minuter kvar av matchen, efter att ha gruffat med en hemmaspelare. Sirius vaskade ändå fram några hörnor, men riktigt nära att kvittera var man aldrig.

”Vi har stoppat Hellmyrs bra i de tre tidigare matcherna vi mött Bollnäs, men igår hade han kanske bestämt sig för att kliva in mer”, säger Olle Gabrielsson. ”Han var bättre idag helt enkelt. Men det är förstås en av nycklarna i de här matcherna hur vi lyckas stoppa honom.”

Är man en olyckskorp kan man konstatera att Sirius verkar ha det oerhört svårt att vinna på Sävstaås. Närmast omöjligt faktiskt, trots att man gjort en del bra matcher här de senaste åren, och även haft ledningen ett flertal gånger, så är poängen i den oavgjorda matchen 2008 det enda Sirius tagit med sig härifrån på nästan 20 år. Men ska man se den ljusa sidan av saken så har det här visat sig bli en oerhört jämn kvartsfinalserie, och det är ett styrkebesked av de blåsvarta att vi kan spela helt jämnt emot serietvåan. Bollnäs är nog inte helt nöjda med sitt val av kvartsfinalmotståndare just nu.

/ Martin Erlandsson Lampa

Posten senast uppdaterad 26 feb 2011 kl. 16:51

Annonser


51