Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
476
3b4b0eaedeb4279bdcbd8c081f0f5b5f
TillbakaEn lysande stjärna på Siriushimlen, än idag... (UPD: 2009-12-17 16:19:11)

En lysande stjärna på Siriushimlen, än idag...

På fredag gästas Sirius av ett lag skapat genom en historisk sammanslagning.

Jag träffar Matti Pohjanen en eftermiddag vid en av Sirius ungdomsträningar. Det är stor julavslutning och tomten har kommit långväga och snörat på sig skridskorna. Matti är klädd i en mycket färgglad tröja, Siriushalsduk och moderiktiga vinterkängor. Det är en man med stil vi har kommit för att träffa. Matti eller Mattias Pohjanen som han egentligen heter föddes 1939 i Haparanda. På den tiden lirade alla ungar i Haparanda bandy och åkte skidor, så blev det också för Matti. Han började sin karriär i IF Taktik, ett stadsdelslag i Haparanda. Laget kom sedan att slås ihop med Haparandas idrottsförening och bilda Haparanda Sportklubb Taktik som klubben heter än idag. Matti Pohjanen var till att börja med målvakt. Han sadlade sedan om till utespelare och som 17-åring spelade han ytterhalv i Haparandas A-lag. Efter genomförd utbildning till konditor i Göteborg och praktik i ett antal europeiska länder var Matti Pohjanen åter hemma i Haparanda, men han började så smått växa ur staden.
– Stan började bli för liten, det kom trettio nya tjejer varje år för att plugga, det var i och för sig intressant, säger Matti med ett leende. Men trots galanta damer blev det till slut flytt.
Matti Pohjanen fick tack vare sitt jobb ett erbjudande om att börja spela med Djurgårdens IF. Han begav sig till Stockholm men efter bara två dagar hade planerna omvandlats totalt. Det var en vän från Haparanda, spelandes i Sirius som bjöd över Matti till Uppsala. Han blev meddragen på träning, match och dagarna därpå var lägenhet och jobb klart. Djurgården gick miste om ”vinden” men Sirius var belåtna över sitt oväntade nyförvärv.   
      
Totalt vann Matti Pohjanen två SM-guld med Sirius. Det starkaste minnet i den blå-svarta tröjan har Matti från söderstadion 1968 då Sirius med bragd tog hem SM-tecknet genom seger över storfavoriterna Örebro. Det bittraste minnet har han från 1963 då man i förlängning i returmatch på Studenternas gick miste om en finalplats. Men var det den stora förlusten?
– Jag hamnade på omslaget av en stor dagstidning i armarna på vad pressen kallade en ”beundrarinna” så sen var det kört på den marknaden, säger Matti med ett skratt. ”Beundrarinnan” var i själva verket en av spelarnas fru. Men hur var det här med tjejer egentligen? Från många håll hör jag röster om en man som många kvinnor hållit av, han hade långt mörkt hår, mustasch och kallades ”greken”. Själv ler han mest av frågor rörande ämnet.

Matti Pohjanen kom sedan att spela en säsong för Falun, tre säsonger för Hammarby och ytterligare ett antal för Sirius.
Matti bor än idag i Uppsala och är en stor Siriusprofil.
Han hälsar ofta på släkt och vänner i Haparanda men i match mot ”Happis” håller han på Sirius. 

/Johan Westergren

Posten senast uppdaterad 17 dec 2009 kl. 16:19

Annonser


51